Kwaliteit Eerste Hulp

Eerste Hulp Onderwijs Nieuws

Hoe weet je of je kennis van eerste hulp van kwaliteit is?

Diverse opleidingsinstituten en organisaties bieden met geweldig lage prijzen EHBO-cursussen aan. Soms kan men na een EHBO-cursus van een paar uur al een EHBO-certificaat of EHBO-diploma ontvangen. Maar hoe weet je dan of je kennis van eerste hulp van kwalitatief goed niveau is? Hoe weet je of je een slachtoffer echt kunt helpen? Je moet het tenslotte wel écht kunnen.

Ter vergelijking: je volgt rijlessen en je bent klaar om je rijbewijs te halen. De rijinstructeur geeft bij het CBR aan dat je klaar bent voor het rijexamen. Je gaat naar het CBR en het examen wordt afgenomen door een onafhankelijk persoon, de examinator. Op deze manier wordt getoetst of de rijvaardigheden van een zodanige kwaliteit zijn dat je de weg op kunt, geen gevaar vormt en weet wat je moet doen in diverse verkeerssituaties.

Het Oranje Kruis vindt dat ook aan de eerstehulpverlening door burgers kwaliteitseisen gesteld moeten worden. Deze eisen zijn terug te voeren op de eindtermen waarop het EHBO examen van Het Oranje Kruis is gestoeld. Eindtermen die gebaseerd zijn op Europese richtlijnen en worden vastgesteld door een College van Deskundigen.

Met andere woorden, een onafhankelijk examen, waarbij het meteen duidelijk wordt of iemand de eerstehulpvaardigheden goed onder de knie heeft. Niet om ervoor te zorgen dat een EHBO-examen moeilijk wordt, maar om ervoor te zorgen dat u weet dat u het écht kunt.
#welEchtkunnen

EHBO.nl
12 september 2014

Deel dit bericht