Dood aan de dood

Dood aan de dood

Eerste Hulp Onderwijs Nieuws

Wanneer ben je overleden? Die vraag is nu al bijna niet te beantwoorden. En een nieuw onderzoek gaat de definitie van de dood nog ingewikkelder maken. Hoe? Door stervende mensen af te koelen, en vol te spuiten met een zoutoplossing.

Vroeger was alles eenvoudiger. Je was dood als je hart stopte met pompen. Maar ja, inmiddels weet iedereen die een EHBO-cursus heeft gevolgd (of vroeger Baywatch keek), dat je mensen die geen hartslag meer hebben vaak nog letterlijk nieuw leven kunt inblazen.

Neuropsychologie
Door de opkomst van de neurowetenschappen gingen we de dood in de hersenen zoeken. Een commissie van de Harvard Medical School besloot in 1968 dat hersendood het teken was dat iemand écht niet meer terugkwam. Eindelijk was er een definitie van de dood waar iedereen zich in kon vinden.

Of toch niet? In 2002 experimenteerden artsen van de Universiteit van Michigan met varkens en een speciale zoutoplossing. Ze bootsten schotwonden na door ernstige bloedingen bij de varkens te creëren. Vervolgens vervingen ze al het bloed van de dieren door een zoutoplossing, en brachten ze hun lichaamstemperatuur terug tot ongeveer 10 graden Celsius.

Varken herleeft
Gevolg: de varkens kwamen in een staat van schijndood terecht. Hun hart klopte niet meer, en bijna alle celactiviteit stopte. Ook in de hersenen. Daarna gingen de onderzoekers aan de slag met de ‘wonden’. Als ze de varkens hadden opgelapt, lieten ze hun eigen bloed weer hun aderen in stromen.

Wonderlijk genoeg begon het hart bij de meeste varkens uit zichzelf weer te kloppen. De dieren overleefden de wonden, die normaal gesproken dodelijk waren. En ze overleefden niet alleen: ze hielden er geen letsel aan over, ook al waren ze enkele uren lang schijndood. De kou had de varkenslijven als het ware op pauze gezet.

Ongeval geeft hoop
De komende maanden staat er een speciaal getraind team van het Medisch Centrum van de Universiteit van Pittsburgh klaar. Het team gaat de techniek van de Universiteit van Michigan testen bij mensen die door ernstig letsel (zoals schotwonden) een hartstilstand hebben gekregen.

Wat de uitkomst van dit onderzoek wordt, is niet te zeggen. Want mensen zijn geen varkens. Maar er zijn ongelukken gebeurd die hoop geven. Zo kwam de Zweedse Anna Bågenholm bij een skiongeluk in Noorwegen in een bevroren sloot terecht. Ze lag 80 minuten lang onder het ijs. Haar hart stopte, ze ademde niet meer. Maar ze werd onder het ijs vandaan gehaald en overleefde.

Als het experiment een succes wordt, moeten we weer op zoek naar een nieuwe definitie van de dood. Maar ach, daar zit waarschijnlijk niemand mee.

QUEST Jerwin de Graaf

Deel dit bericht