De meest gestelde vragen over de ebola-epidemie

Eerste Hulp Onderwijs Nieuws

Het ebola-virus waart rond in het Westelijk deel van Afrika. We horen er veel over, maar waarom is het ebola-virus zo moeilijk te bestrijden? En wat doet het Rode Kruis om de ebola-epidemie terug te dringen? Je leest het hier. 

Wat is het ebola-virus?

 • Het ebola-virus dook voor het eerst op in 1976 en veroorzaakt een zeer ernstige, besmettelijke ziekte. Het RIVM noemt de volgende ziekteverschijnselen kenmerkend voor ebola: hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, braken, diarree en bloedingen in het lichaam. Hoewel veel mensen sterven aan ebola zijn sommige patiënten in staat om de ziekte te overleven. Sinds maart 2014 zijn er meer dan 5.000 mensen in Afrika besmet geraakt met het ebola-virus. Ongeveer de helft van hen is aan de ziekte overleden. Het RIVM geeft aan dat de kans op overlijden bij de huidige epidemie tussen 40 en 90% ligt. De oorsprong van het virus is onbekend.

Waar is de uitbraak van ebola?

 • Sinds februari 2014 zijn er besmettingen bekend in Guinee, Sierra Leone en Liberia. Tussen juli en september zijn enkele patiënten in Nigeria gemeld en is een geïsoleerd geval voorgekomen in Senegal. De kleine uitbraak in de Democratische Republiek Congo is niet gerelateerd aan de epidemie in West-Afrika.

Hoe wordt ebola overgedragen?

 • De ziekte wordt overgedragen door direct contact met de lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerd persoon (bloed, speeksel, urine of zweet). Ook een lijk met het virus is besmettelijk, waardoor de rouwenden bij begrafenissen erg  kwetsbaar zijn voor infecties. De ziekteverschijnselen treden op tussen 2 en 21 dagen (gemiddeld tussen 8 en 10 dagen) na besmetting met het ebola-virus. Zolang mensen geen ziekteverschijnselen hebben, zijn zij niet besmettelijk voor hun omgeving. Het virus kan niet door de lucht worden overgedragen of via muggen.

Hoe wordt ebola behandeld?

 • Er is momenteel geen specifieke behandeling of vaccin tegen het ebola-virus. Patiënten, die vaak uitgedroogd zijn, krijgen vloeistoffen toegediend en medicijnen tegen de bloedingen.  Mensen die mogelijk besmet zijn of bij wie besmetting is aangetoond worden direct geïsoleerd en onder strikte veiligheidsvoorschriften behandeld. Dit is belangrijk om verspreiding van het virus te voorkomen. Mensen die in direct contact met ebola-patiënten zijn geweest, staan onder observatie, zodat bij de eerste ziekteverschijnselen verdere besmetting kan worden voorkomen.

sierra-leone-ebola-survivors.jpg

De eerste gezondverklaarde (ex-) ebola-patiënten mochten de Rode Kruis-ebola-kliniek in Kenema, Sierra Leone al verlaten.

Wat doet het Rode Kruis in de hulpverlening voor ebola?

 • Het Rode Kruis is vanaf het begin van de ebola-uitbraak betrokken bij de hulpverlening. Inmiddels lopen er programma’s in twaalf landen in West-Afrika. In Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria gaat het om grootschalige hulpverlening. In Ivoorkust, Mali, Senegal, Kameroen, Benin, Togo, Tsjaad en Gambia, waar ebola nog niet is uitgebroken, ligt de nadruk op paraatheid en voorzorgsmaatregelen.
 • De hulpverlening van het Rode Kruis bestrijkt een gebied met meer dan 37 miljoen mensen.
 • In Sierra Leone, Liberia, Guinee en Nigeria zijn inmiddels 5.000 hulpverleners actief. Het Internationale Rode Kruis heeft 137 medewerkers ingezet die deze activiteiten ondersteunen.
 • De hulpverlening van het Rode Kruis bestaat uit:
   • psychosociale ondersteuning
   • het organiseren van veilige begrafenissen
   • het traceren van personen die in contact zijn geweest met ebola-patiënten
   • het vervoer en de behandeling van patiënten
 • Voorlichting over het ebola-virus en bewustzijn creëren over de besmettingsbronnen zijn de belangrijkste elementen in de hulpverlening. Rode Kruis-vrijwilligers zijn afkomstig uit de lokale gemeenschappen en juist zij kunnen geruchten uit de wereld helpen of culturele misvattingen over de ziekte ontkrachten, omdat zij de gebruiken en opvattingen van de gemeenschap door en door kennen. Naast veldbezoeken zet het Rode Kruis radio en sms in om de meest afgelegen dorpen te kunnen bereiken.
 • In Sierra Leone, Guinee en Liberia ondersteunt het Rode Kruis de autoriteiten bij het beheer en de veilige begraving van dode lichamen en bij de ontsmetting van huizen en gezondheidscentra. In Guinee verzorgt het Rode Kruis een veilige berging van 97% van alle stoffelijke resten.
 • In Kenema (Sierra Leone) heeft het Rode Kruis haar eerste behandelcentrum geopend. Kenema is een van de districten die het zwaarst getroffen zijn door de dodelijke uitbraak van de ziekte.  De kliniek is gebouwd op verzoek van de regering. Er werken 19 internationale werknemers en 80 nationale medewerkers.

Wat moet er gebeuren om de epidemie te stoppen?

 • Voorlichting geven en de kennis van lokale gemeenschappen over het ebola-virus vergroten zijn belangrijk, maar tegelijkertijd is het essentieel om ebola-patiënten te traceren, te isoleren en te behandelen, en om iedereen te controleren die met hen in contact is geweest. Daarnaast moeten de ebola-slachtoffers op een veilige manier begraven worden. Dit alles vereist veel mankracht, veel geld en samenwerking tussen alle betrokken partijen.

Zijn de hulpverleners van het Rode Kruis goed beschermd tegen ebola?

 • Veiligheid van de hulpverleners is in deze omstandigheden van groot belang. Alle lokale en internationale hulpverleners betrokken bij de ebola-bestrijding krijgen een  opleiding in de behandeling van ebola en in persoonlijke bescherming. Daarnaast krijgen ze de noodzakelijke beschermende uitrusting.

Is de hulpverlening gevaarlijk?

 • De afgelopen weken zijn enkele hulpverleners aangevallen, terwijl zij hun werk uitvoerden om de verspreiding van de epidemie te stoppen. Vaak omdat er angst of onwetendheid leeft over de verspreiding van de ziekte. Het Rode Kruis roept op om de neutraliteit van de hulpverleners te respecteren en hen veilige toegang te verlenen tot de getroffen gemeenschappen.

Wat doen we als ebola in Nederland opduikt?

 • Patiënten met ebola worden in Nederland in isolatie verpleegd: de ziekte is besmettelijk op het moment dat de ziekteverschijnselen optreden. Artsen werken samen met GGD en RIVM die alle contacten van de patiënt zullen nagaan. Lees meer informatie over ebola in Nederland op de site van het RIVM.

Is het gevaarlijk om te reizen naar de landen waar ebola heerst?

 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar verschillende West-Afrikaanse landen aangepast. Kijk voor de actuele reisadviezen op de website van Buitenlandse Zaken.

 

Rode Kruis
2 oktober 2014

Deel dit bericht